Testen in nieuwe zeesluis IJmuiden

Zeesluis test okt212In samenwerking met Rijkswaterstaat zijn de afgelopen week de eerste tests uitgevoerd in de nieuwe Zeesluis IJmuiden. Met ons loodsvaartuig ‘Procyon’ een aantal keer via het Noorderkanaal in- en uitgevaren om samen met het bedienend personeel van Haven Amsterdam het naderen van de sluis en de invaart te oefenen. Er is de afgelopen maanden veel geoefend op simulatoren en werden diverse e-learnings bestudeerd, dus het was goed nu ‘voor het echie’ deze gigantische sluis in te kunnen varen. Het was prima weer voor de eerste dag van het testprogramma; droog, weinig wind en soms een klein zonnetje.

 

Speciaal op deze eerste testdag is Matthijs Brinkman (projectleider operationele gereed stelling Zeesluis van Rijkswaterstaat) aan boord gekomen om het testen van dichtbij mee te maken. De komende dagen staan meer testen op het programma en zal de ‘Procyon’ ook een aantal keer door de sluis heen schutten. We kijken met een heel goed gevoel terug op deze eerste testdag.

Het nieuwe sluis operatie centrum

Van hattum en Blankevoort bouwt constructie selectieve onttrekking

binnenspuikanaal ijmuiden tcm26 309888Rijkswaterstaat gunt de bouw van de maatregel ‘Selectieve Onttrekking’ in IJmuiden aan Van Hattum en Blankevoort, onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur. Zij bouwen in het Binnenspuikanaal een constructie om toename van verzilting van het Noordzeekanaal door gebruik van de sluis tegen te gaan.

 

Via de zeesluis stroomt er straks veel meer zeewater het Noordzeekanaal in. Door de inzet van Selectieve Onttrekking wordt een deel van het zoute water weer afgevoerd naar zee. Naar verwachting starten de werkzaamheden eind 2021.

Lees meer...

Dronebeelden Q2 Zeesluis IJmuiden

Bouw Zeesluis IJmuiden deze zomer gereed

updatejunijuliaug 600pixDe komende maanden worden de laatste werkzaamheden door OpenIJ verricht aan de bouw van Zeesluis IJmuiden. Dan levert OpenIJ de grootste zeesluis ter wereld op aan Rijkswaterstaat en start een testfase met de sluisdeuren (nummer 3 op de foto). Vanaf oktober wordt getest met zeeschepen.

 

De komende periode vindt de definitieve terreininrichting plaats (nummer 1 op de foto), worden de loswallen Sluis Zuid en Zuidersluiseiland afgebouwd (nummer 2 en 4 op de foto) en wordt de terreininrichting ten zuiden van de Noordersluis afgemaakt (nummer 5 op de foto).

Lees meer...

Werkzaamheden Zeesluis IJmuiden Q1 2021

Bodembescherming Zeesluis IJmuiden

OpenIJ wk11 003 1 bodembescherming 600pixEen grotere sluis zorgt voor grotere schepen en meer zout water. Door de hoeveelheid bewegingen en (zout) water die de nieuwe sluis bij het schutten met zich meebrengt, kunnen kuilen ontstaan in de bodem bij het binnen- en buitenhoofd.

Lees meer...

Zeesluis IJmuiden, wat gebeurt er in maart en april

sluismaartDe contouren van de nieuwe zeesluis IJmuiden zijn nu goed zichtbaar, dus we gaan echt een laatste fase in. De komende maanden bouwt OpenIJ verder aan de loswal Zuidersluiseiland (nummer 1 op de foto) en gaat de sluisroute open voor (brom)fietsers en voetgangers (nummer 2 op de foto).

Lees meer...

Zeesluis IJmuiden Q1 dronebeelden

Q4 2020 timelapse zeesluis