Bouw selectieve zoutonttrekking

 

Bouw Zeesluis IJmuiden van A tot Z

Reportage opening Zeesluis IJmuiden

 

Zeesluis IJmuiden geopend

Openingshandeling door Koning begeleid door HugoJutZijne Majesteit de Koning heeft woensdag 26 januari 2022 officieel Zeesluis IJmuiden in gebruik genomen. Met een druk op de knop opende Koning Willem Alexander vanuit het Sluis Operatie Centrum (SOC) de binnendeur van de grootste zeesluis ter wereld.

 

Daarna werden de schepen Bontrup Amsterdam en de Polaris welkom geheten door een vloot van schepen, die representatief is voor de nautische dienstverleners en publieke partijen in de haven, zoals het Loodswezen, Svitzer, Politie, Kustwacht, Koninklijke Marechaussee, Douane, KNRM, De Koperen Ploeg en het Corps van de Vletterlieden.

Koning opent Zeesluis IJmuiden

Zeesluis IJmuiden bron Topview Luchtfotografie kleinZijne Majesteit de Koning opent woensdagmiddag 26 januari 2022 Zeesluis IJmuiden. De opening van de zeesluis markeert de ingebruikname van de grootste zeesluis ter wereld.

 

Na de opening van Zeesluis IJmuiden spreekt Koning Willem-Alexander onder meer met enkele betrokkenen bij de bouw, bewoners en het havenbedrijfsleven.


Het project Zeesluis IJmuiden is een samenwerkingsverband van de convenantpartijen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam samen met Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Zeesluis IJmuiden is gebouwd door aannemersconsortium OpenIJ in opdracht van Rijkswaterstaat. Het project wordt medegefinancierd vanuit het CEF-fonds (Connecting Europe Facility) van de Europese Unie.

 

Bij de opening van Zeesluis IJmuiden wordt rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen. Het programma is online te volgen via www.openingzeesluisijmuiden.nl van 14:45 uur tot 15:30 uur.

Testen in Zeesluis IJmuiden

Opening Zeesluis IJmuiden

telstar sluisDe nieuwe sluis in de monding van het Noordzeekanaal - Zeesluis IJmuiden – wordt 26 januari officieel wordt geopend.

 

Een programma voor die dag is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,Dat hangt mede af hoe het coronavirus zich ontwikkelt.”
Deze weken staan nog in het teken van het testen van de diverse systemen van de sluis en het oefenen in het gebruik ervan. Volgens de voorlichter bevindt dit testen zich in de laatste fase.
Het autoverkeer kan na de opening nog geen gebruikmaken van de sluizenroute. Eerst moeten de bruggen van de Middensluis weer volledig zijn hersteld. Een nieuw herstelplan was gereed in 2020, eind dat jaar is gestart met de werkzaamheden. In de huidige planning zijn de bruggen van de Middensluis in het voorjaar van volgend jaar klaar.

Eerste passagierschip geschut in Zeesluis IJmuiden

venusVrijdagochtend een klein historisch momentje rond de nieuwe Zeesluis IJmuiden. Deze tijd wordt er druk getest in en rond de sluis, en zijn al heel wat schepen geschut. Maar vrijdag werd een passagiersschip geschut: de 238 meter lange Bolette van Fred Olsen Cruise Lines, onderweg naar Amsterdam. Een schip met een Nederlands tintje: De Bolette is de voormalige Amsterdam van de Holland-Amerika Lijn die sinds augustus dit jaar onder de nieuwe naam vaart. Tja, en als die sluis toch zo groot is, plemp je er gewoon nog een groot schip bij: de 199 meter lange bulkcarrier Glory Harvest, ook onderweg naar Amsterdam.
De Jutter, 09-12-2021

Testen in nieuwe zeesluis IJmuiden

Zeesluis test okt212In samenwerking met Rijkswaterstaat zijn de afgelopen week de eerste tests uitgevoerd in de nieuwe Zeesluis IJmuiden. Met ons loodsvaartuig ‘Procyon’ een aantal keer via het Noorderkanaal in- en uitgevaren om samen met het bedienend personeel van Haven Amsterdam het naderen van de sluis en de invaart te oefenen. Er is de afgelopen maanden veel geoefend op simulatoren en werden diverse e-learnings bestudeerd, dus het was goed nu ‘voor het echie’ deze gigantische sluis in te kunnen varen. Het was prima weer voor de eerste dag van het testprogramma; droog, weinig wind en soms een klein zonnetje.

 

Speciaal op deze eerste testdag is Matthijs Brinkman (projectleider operationele gereed stelling Zeesluis van Rijkswaterstaat) aan boord gekomen om het testen van dichtbij mee te maken. De komende dagen staan meer testen op het programma en zal de ‘Procyon’ ook een aantal keer door de sluis heen schutten. We kijken met een heel goed gevoel terug op deze eerste testdag.

Het nieuwe sluis operatie centrum