Loodsengolftoernooi 2024

Voor de liefhebbers van een potje golf kan er worden aangesloten bij het loodsengolftoernooi op 20 september. Voor verdere informatie en uw aanmelding kunt u terecht op de site van de sociëteit van Rijnmond. Hieronder de link naar de site.

Voortvarend >>>

Loods streken, kompas in Texelse geschiedenis

tentoonstellingIn de Strender Vermaning te Oosterend werd zaterdag 4 mei de tentoonstelling ‘Loods
Streken, Kompas in Texelse Geschiedenis’ geopend. Zij belicht het beroep van loods en de
banden tussen Texel en het Loodswezen in verleden tijden, maar toch, zij het in mindere
mate, in recentere tijd.

De expositie is het werk van Peter Lock en een vervolg op een tentoonstelling die vorig jaar
in de Hoornder Vermaning werd gehouden. Daar lag het accent op de loodsen in Den Hoorn,
nu op die uit Oosterend, het Loodswezen en loodsbotter Texelstroom.

Lees het artikel van Klaas >>>

Dijckdichter brengt bundel uit

Onze huisdichter Geert Kalkhuis heeft een dichtbundel uitgebracht met als titel 'de Dijckdichter'. Hierin staan 35 bijzondere gedichten beschreven met illustraties van Marcel de Boer. U kunt de bundel bestellen via deze link >>> voor 15 euro exclusief verzendkosten.

Navigator 2021

Via onderstaande link kunt u de digitale versie lezen van de Navigator 2021.

 

Navigator 2021 >>>

Nieuwe digitale Aktueel (juni 2024)

Naast het soosblad is vanaf nu ook de digitale versie van de Aktueel te lezen op onze site. U kunt deze vinden in het hoofdmenu onder RDZ (rechtsboven). Na inloggen kunt u de betreffende Aktueel selecteren.  

Bedankbrief Rob Lasschuijt

Naar aanleiding van de laatste vaardag van Rob Lasschuijt wil hij graag een bedankbrief delen met de soosleden >>>

 

Laatste vaardag: Rob Lasschuijt

Aankomende 30 april zal Rob zijn laatste reis gaan maken en per 1 mei met FLP gaan. Helaas is er geen afscheidsreceptie mogelijk i.v.m. de corona restrictie's. Hopelijk kunnen we dit in de toekomst alsnog doen.

Rondvaartschipper bij Blue Boat

blue boatIndien u in het bezit bent van een groot vaarbewijs en de behoefte heeft om nog een rondje te varen na het pensioen dan kunt u als rondvaartschipper aan de slag bij Blue Boat in Amsterdam. U vindt hier de nodige informatie over het werken bij Blue Boat.

Onderzeeboot Foxtrot verlaat A'dam

foxtrotNa 17 jaar in Amsterdamse wateren gelegen te hebben, is onderzeeboot de Foxtrot afgelopen maandag door HEBO Maritiem Services weggehaald uit de NDSM-haven. 

 

De Foxtrot lag deze week een paar dagen bij de Oranjewerf van Damen en vervolgde aan het eind van de week zijn weg naar Vlaardingen. Daar wordt de onderzeeboot duurzaam gesloopt. Het schroot dat niet vervuild is wordt gerecycled tot nieuw staal. Het staal dat wel vervuild is met asbest, of andere vuile stoffen, gaat naar een nieuwe, innovatieve fabriek in Delfzijl. Hier worden de vuile stoffen verwijderd, zodat ook dit schroot gerecycled kan worden.

Gemeente Amsterdam maakte deze timelapse van het vertrek van de Foxtrot uit Amsterdam.

Gedecoreerd: Maarten Noot

maartenMaarten Noot heeft afgelopen 16 december een Koninklijke Onderscheiding opgespeld gekregen door burgemeester Jeroen Nobel. Dit gebeurde tijdens de speciale ‘bemanningsavond’ in het clubhuis van de Koninklijke Marine Jacht Club.

 

Maarten Noot (69) is iemand die zich geruime tijd voor de Helderse samenleving heeft ingezet. Zo is hij al dertig jaar vrijwilliger bij de Helderse Historische Vereniging, waar hij afwisselend de functies van penningmeester en voorzitter heeft vervuld. Ook is hij eindredacteur van het kwartaalblad “Levend Verleden”.