Vuurtorenrace Urk 2017

Op 3 juni heeft de roeiploeg de vuurtorenrace in Urk geroeid.

Lees het verslag van Guus:

 

Victorie , eeuwige roem , fantastisch samenspel , optimale samenwerking en het volledige veld het nakijken geven .

Allemaal van toepassing op het optreden van het roeiteam van het loodswezen IJmond in de Laura G.

Door een blessure van Peter Bonen (beterschap) waren we helaas niet helemaal volledig door eigen personeel bemand maar met bijna vaste invalster Ineke kwamen we met een zeer sterke selectie aan de start .  

Deze was nog een beetje penibel want de Laura had bij het ter trailer gaan averij op gelopen . Gelukkig was opperbootsman Erik aanwezig met een superkitspuit waardoor het binnendringen van het ijselmeerwater tegengegaan kon worden . Al moet ik zeggen dat direct na het afkitten tewater gaan en hopen dat ze dicht bleef wel wat spanning met zich mee bracht . 

Deze spanning bleef gedurende de race maar werd omgezet in een positieve energie om het toch tot een goed einde te brengen . 

En dat werd het ook . 

Door de late toewijzing van het startnummer waren we al als nummer 4 van de 43 aan de start . 

Door een bliksemstart hadden we bij het uitvaren van de haven al twee sloepen achter ons gelaten en na ongeveer 2,5km had ook de laatste sloep voor ons het nakijken gekregen . Reste ons een tocht om ervoor te zorgen dat we niet ingehaald werden en voor stuurman Joop extra navigatie werk omdat je als eerste niet je voorganger kan volgen in de route. 

Er moesten op een totale afstand van 15.8 km een aantal boeien en windmolens gerond worden voor er weer koers gezet kon worden naar de haven van Urk waar de urkerdagen bezig waren . Regelmatig kwam ook de boot met filmende en schrijvende pers naast ons varen .

Vermeld moet worden dat de reddingsbrigade /organisatie regelmatig kwamen informeren of we nog steeds geen water maakte . Iets wat een zeer geruststellende gedachte was. 

Na 1uur en 46 minuten kwamen we eenzaam , als eerste, onder enorm applaus van de toegestroomde menigte op de kade  , binnen . 

Iets wat een euforisch gevoel gaf . 

Na de race werden alle teams overladen met vers gebakken en gerookte vis. En met de nodige andere consumpties . 

Door onze handicap waarde van de Laura kwamen we in het eindklassement niet tot uitzinnige hoogte , maar uniek is het wel om als eerste de haven in een grote wedstrijd binnen te varen . Dat neemt niemand meer van ons af . 

Een super geslaagde dag met heerlijk weer en een super bemanning . 

Groetjes van sbslagroeier Guus