Werkzaamheden nieuwe sluis jan/feb

De werkzaamheden aan de zeesluis in IJmuiden zijn in volle gang. Inmiddels is er al meer dan 200.000 m3 beton gestort. Hier komt in januari en februari nog meer bij, onder andere bij het binnenhoofd en bij de sluiskolk. In dezelfde periode wordt verder gewerkt aan het afbouwen van de sluisdeuren en zien we dat de lokale bediengebouwen vorm krijgen.

 

Sluisdeuren aangekomen in Nederland

 

De deuren voor de nieuwe zeesluis zijn 6 december aangekomen in Nederland, na een reis van 44 dagen vanuit Zuid-Korea, via Kaap De Goede Hoop. De deuren worden, zodra het weer het toelaat, vanaf Rotterdam drijvend vervoerd via IJmuiden naar het logistiek centrum van OpenIJ in de Amsterdamse haven. Eén deur wordt in de kolk van de nieuwe zeesluis geparkeerd en daar verder afgebouwd. De overige twee worden in het logistiek centrum nabij de Alaskahaven afgebouwd.

 

Binnenhoofd

 

Bij het binnenhoofd is OpenIJ bezig met de laatste betonwerkzaamheden voorafgaand aan het afzinken van deze deurkas. In de deurkas van het binnenhoofd zijn tussenwanden aangebracht die ervoor zorgen dat tijdens het afzinken het caisson stabiel blijft.

 

Drempelkuip binnenhoofd

 

Na het parkeren van de deur in een gedeelte van de sluiskolk van de nieuwe sluis, wordt de drempelkuip gesloten. Zo ontstaat er ruimte om de drempel voor het binnenhoofd te realiseren.

 

Sluiskolk

 

De komende periode worden de laatste onderdelen van de zuidelijke en de noordelijke kolkwand  gestort. Dit betreft de zogenoemde dekzerken, die bovenop de kolkwanden worden aangebracht. Een dekzerk is een stalen afdekplaat op metselwerk en is bedoeld voor de afwerking van de kolkwand.

 

Lokale bediengebouwen

 

De komende periode wordt ook gestart met de lokale bediengebouwen, die gesitueerd zijn aan weerszijde van het Sluis Operatie Centrum; één bij het binnenhoofd en één bij het buitenhoofd. Deze zijn er voor de bediening en besturing van de deuren. De bediengebouwen vormen samen met het Sluis Operatie Centrum (SOC) de complete bedienvoorziening van de nieuwe zeesluis.

 

Drempelkuip buitenhoofd


De drempelkuip van het buitenhoofd, waar straks de deur over heen en weer rijdt tijdens het schutten, is op diepte gekomen. Deze drempelkuip is nu -22 meter NAP diep.