Grootste lading cacaobonen ooit

Katoen Natie22.300 ton cacaobonen bracht het schip de MV Teal Bay deze week bij Katoen Natie in de Westhaven. Het is de grootste lading cacaobonen ooit die in één keer aankwam in de Amsterdamse haven. Het schip, afkomstig uit Ghana, is in enkele dagen gelost en de bonen werden opgeslagen in de loodsen.

''Deze megabulkverscheping van 22.300 ton cacaobonen is heel bijzonder'', vertelt Eugene Bleekemolen, commercieel directeur van Katoen Natie Amsterdam. "De hoeveelheid lading die gelost wordt verschilt nog wel eens, maar dit is toch wel een uitschieter." Bleekemolen en betrokken partners OFI (Olam Food Ingredients) en Cargill Cocoa & Chocolate – waar de bonen voor werden geleverd – aanschouwden samen de lossing en zijn trots. Bij de lossing werden de bonen in de nieuwe bulkcacao loodsen van Katoen Natie opgeslagen. De cacaobonen worden daarna gedeeltelijk per truck, maar vooral per binnenvaartschip, aan de cacao verwerkende industrieën afgeleverd. In dit geval OFI en Cargill. Daar wordt er cacaoboter, cacaomassa of cacaopoeder van gemaakt, wat weer de bestanddelen zijn voor de productie van chocolade.


Niet alleen de hoeveelheid lading speelt een rol bij Katoen Natie. Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Zo zijn bijvoorbeeld alle daken voorzien van zonnepanelen. De loodsen zijn uitgerust met sensoren met led verlichting en in de loodsen voor cacao halffabrikaten rijden alle heftrucks elektrisch. En mochten er infestatie behandelingen moeten plaatsvinden, dan gebeurt dat door middel van behandelkamers met zuurstof onttrekking in plaats van met chemische middelen. Duurzaamheid en verduurzaming heeft bij alle onderdelen van Katoen Natie de focus. "Verduurzamen doen wij voor en met onze klanten en partners, verduursamen dus. ‘Cocoa warehousing’ professionaliseren naar ‘Cocoa carehousing’ is daar een onderdeel van'', aldus Eugene Bleekemolen.

Goede initiatieven om de cacao industrie te verduurzamen stimuleren we. "Port of Amsterdam gaat voor duurzame lading en trekt samen met partners op om deze doelen te bereiken", vertelt Jaïr de Paauw, Commercieel Manager Cacao & Soft Commodities van Port of Amsterdam. De ontwikkelingen bij Katoen Natie zijn hiervan een goed voorbeeld.