De vriendschap tussen Flipper en de Clipper

flipperAfgelopen weekend kwam zeilschip ‘Tres Hombres’ aan in Amsterdam, met in het ruim rum en chocoladebonen bestemd voor de Chocolatemakers. In Frankrijk heeft de Tres Hombres gezelschap gekregen van een tuimelaar (dolfijnsoort) die de clipper heeft gevolgd tot diep in de Amsterdamse haven. Er ontstond een band tussen ‘Flipper’ en de clipper. Maar hoe gezellig ook, een dolfijn hoort niet in de haven en dus werd er een reddingsoperatie op touw gezet. Hieronder lees je het verhaal van onze operatie, die nauw betrokken was bij het terugbrengen van de dolfijn naar open zee.

Een dolfijn in onze haven is een heel bijzonder gezicht. Waar zeehonden of bruinvissen vaker voorkomen, en meestal weer uit eigen beweging vertrekken, is dit met dolfijnen wel anders. Het bezoek van Flipper, gemakshalve vernoemd naar de televisieserie over een dolfijn uit de jaren 60, is daarom uniek. Vooral ook omdat de tuimelaar de Tres Hombres vanaf de Franse westkust dagenlang heeft gevolgd.


SOS Dolfijn is bij de komst van de Tres Hombres op zaterdag ingeschakeld om de dolfijn in de gaten te houden en een reddingsplan te maken. Een eerste poging op zaterdagmiddag om de dolfijn naar open zee te krijgen mislukte. De dolfijn wilde niet van de Tres Hombres afwijken.

Op zondagmiddag werd een nieuwe reddingsoperatie gestart. Hierbij is de Tres Hombres als lokmiddel ingezet, in de hoop dat de dolfijn het schip weer zou gaan volgen. Het plan was heel eenvoudig: de Tres Hombres zou, samen met de dolfijn, via de sluis opnieuw de zee op gaan. Op open zee zou de dolfijn dan worden afgeleid en kon de Tres Hombres terugkeren naar de Amsterdamse haven. In de zee zou de dolfijn, die van nature niet in dit deel van onze wateren voorkomt, hopelijk de vrijheid proeven en zijn weg vinden naar huis. Er waren drie pogingen nodig, waar de dolfijn er bij de eerste twee pogingen vandoor ging, maar uiteindelijk lukte het om het schip en de dolfijn samen in de sluis te schutten. Na het ‘scheiden’ is de Tres Hombres volgens plan omgekeerd en weer teruggevaren naar de kade van de Chocolatemakers. SOS Dolfijn heeft de dolfijn, die ook wel bekend staat als Zafar, verder op weg naar huis geholpen.


De Chocolatemakers maken chocolade met een verhaal. Zo hebben ze de gorillarepen en een Tres Hombres-serie. Wie weet is deze vriendschap tussen het schip, de crew en de dolfijn, inspiratie voor een nieuwe chocoladereep. Misschien wel eentje met zeezout. Het bezoek én redding van de tuimelaar is in ieder geval een bijzonder verhaal.

We zijn blij dat de dolfijn weer terug is op open zee en dat de Tres Hombres kan doen waarvoor ze naar de Amsterdamse haven is gekomen: het lossen van cacaobonen uit Zuid-Amerika.