Stoom op de Zaan

elfinAlle oud loodsen en de oudere nog actieve loodsen kennen dit schip nog wel. Als TCA 1 deed ze liggend net binnen de monding van de Petroleumhaven jarenlang schoonmaakdienst bij de Tank Cleaning Amsterdam. In eerdere tijd ging ze op eigen kracht langs de scheepswerven aan de noordoever van het IJ om daar ter plekke haar schoonmaakwerk aan te bieden. In vergelijking met nu onherkenbaar. Toen vies, zwart, plakkerig met smerige tanks aan dek, nu met dank aan de Stichting tot behoud van het stoomschip weer teruggebracht in de staat zoals ze voor de 2e oorlog dienst deed als torpedobergingsvaartuig. Op http://www.elfin.nl/elfin.htm leest u meer over dit interessante schip. Sinds enkele jaren vaart oud loods Klaas Wester als kapitein op de Elfin.

Op zaterdagmiddag 9 en zondag 10 juli kunt u meevaren op de historische stoomschepen SCHEELENKULHEN en HMS ELFIN respectievelijk gebouwd in Duitsland 1927 en in 1933 in Engeland voor de Royal Navy. Een heerlijke middag “ONDER STOOM” een uniek moment voor jong en oud. U kunt aanmonsteren op het grootste zeegaande stoomschip van Nederland het 33 meter lange stoomschip HMS ELFIN.

elfin2
Vertrektijd is om 13.30 vanaf het Zuideinde 38 – 1521 DA Wormerveer, voor een tocht naar het Alkmaardermeer en u meert na een heerlijke middag weer aan om circa 17.30 uur. Ook de kolengestookte havensleepboot SCHEELENKUHLEN uit 1927 vaart dit weekend. U kunt op zaterdag of zondag dus kiezen op welk schip U wilt aanmonsteren. Kosten voor deze unieke tocht zijn € 60.00 per persoon.
Tijdens de 4 uur durende tocht heeft u alle gelegenheid om een kijkje te nemen in de machinekamer bij de machinisten waar de machtige stoommachines rustig draaien, en tevens zorgen voor een geruisloze vaart. Ook kunt u kijken bij de grote twee vuurs gestookte stoomketel aan boord, waar stokers de ketel op druk houden. In het stuurhuis is er altijd wel even de mogelijkheid om het stuurwiel even over te nemen van de roerganger of kapitein Klaas.

 

Op de SCHEELENKUHLEN gaat geen kok mee, dus raden wij U aan zelf wat te eten en wat te drinken mee te nemen.
Op de ELFIN heeft de kok, broer van oud loods Rob de Jongh, meestal een heerlijk glaasje fris, bier of wijn tegen voor-oorlogse prijzen voor u klaarstaan en stijgen er heerlijke geuren op vanaf zijn kolengestookte fornuis.
Uiteraard zorgt de gehele bemanning ervoor dat u een onvergetelijke middag heeft.

Voor informatie en reserveringen voor de rondvaarten kunt u voor beide dagen mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.