Ballonvaarders (door Dolf Riesebos)

ballonvaarders_1Bekijk de foto's >>>

Na anderhalf jaar voorbereiding (cursus ballonnen opblazen, BPR op niveau en parachutespringen voor beginners) was het maandag de 19e april zover: we gingen ballonvaren van de tickets die we bij ons afscheid kregen van de soos. De meisjes mochten op eigen kosten en risico mee.

Omdat we niet gestoord wilden worden tijdens deze vaart hadden we opdracht gegeven het vliegverbod nog een dagje langer door laten lopen dan strikt nodig was. Nadat Leo de ballon had opgeblazen sprongen de 18 passagiers en de slikloods aan boord.

Ondanks dat iedereen zijn gewicht minstens 10 kg. te laag had opgegeven kwam het mandje met inhoud moeiteloos van de grond en kregen we fraaie uitzichten op Beesd en omgeving (Tielerwaard). We stegen naar 1000 m. hoogte en merkten hoe op verschillende niveaus de windrichting anders was. Later zakten we weer naar enkele 100-den meters en zagen enkele mooie dorpjes langs de Linge van nabij. Na een uurtje met zo'n 9 km/u rondgezweefd te hebben was het weer tijd om land te halen. Dit lukte bijna maar toen we een metertje boven de grond waren bedacht de loods zich en werden alle zeilen (?????) bijgezet om over enkele boomtoppen te komen. Dit lukte wonderwel en na ook de A 15 gepasseerd te zijn lag er weer een prachtig veldje onder ons. De Noordelijke zucht was echter toegenomen tot een lichte bries zodat we uiteindelijk allemaal in een horizontale positie lagen in een gekantelde mand in een weiland bij Herwijnen toen de vaart er uit was. Een krabbend anker had hier wonderen gedaan. Nadat we de ballon weer hadden afgetuigd en het weiland verruild hadden voor een nabijgelegen fietspad konden we aan de champagne en onze zenuwen weer in bedwang zien te krijgen. Teruggebracht naar ons beginpunt en door naar een welverdiend diner in een wegrestaurant dat gelukkig nog om 22.00 serveerde.

Restte nog 1 telefoontje naar Schiphol dat ze de boel weer over konden nemen.
Kortom: een geweldige ervaring!!!!!!!!!!!!!! Alle soosers nog hartelijk bedankt mede namens Leo, Ankie en Amoy. Goede wacht en behouden vaart.